Καλοκαίρι, ευκαιρία για νέες εμπειρίες, αλλά και τί πρέπει να προσέξετε

Kviečiame registruoti į paauglių ir jų tėvų stovyklą "Gamtos ...

Η Ελλάδα είναι μια χώρα, που, ευτυχώς, μας παρέχει πάρα πολλές επιλογές σε ό,τι έχει να κάνει με την ψυχαγωγία των παιδιών. Οργανώστε από νωρίς δραστηριότητες, είτε κατά τη διάρκεια των διακοπών είτε με σύντομες εξορμήσεις, οι οποίες θα κάνουν τα παιδιά σας να νιώσουν όμορφα αλλά και να μάθουν και να γνωρίσουν νέες εμπειρίες.

Αν είστε από τους τυχερούς και έχετε κάποιο εξοχικό, προσπαθήστε να ενθαρρύνετε το παιδί σας (αν δεν το κάνει από μόνο του) να φτιάξει ένα καινούργιο κοινωνικό περίγυρο στο μέρος που βρίσκεστε. Αυτό συμβαίνει πιο εύκολα μετά το 3ο έτος και όσο περνά ο καιρός θα γίνεται πιο ισχυρό το δέσιμο του με τον χώρο αλλά και με τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Όλοι μας θυμόμαστε με πολλή αγάπη τις παιδικές μας διακοπές, ειδικά σε μέρη που υπάρχει και κάποια σχετική οικειότητα, (χωριό, εξοχικό, σπίτια συγγενών). Αυτές οι εμπειρίες θα μείνουν αξέχαστες στο παιδί σας, όπως ακριβώς συμβαίνει και με εμάς σήμερα.

Αυτό που πρέπει να προσέξουν, όμως, πολύ οι γονείς είναι η χαλαρότητα που επέρχεται σε αυτά τα μέρη. Χρειάζεται προσοχή σε όλα τα επίπεδα. Επειδή βρισκόμαστε σε οικείο περιβάλλον, νομίζουμε ότι εκλείπουν και οι διάφοροι κίνδυνοι, που απειλούν τα παιδιά μας. Κατ'αρχήν, θα πρέπει να παίρνετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του παιδιού από τον ήλιο (αντιηλιακή κρέμα, καπέλο, κατανάλωση υγρών, αποφυγή έκθεσης στον ήλιο ειδικά τις «κακές» ώρες ).

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει πάντα να έχετε τον νου σας αυτά τα πρώτα κρίσιμα χρόνια. Είναι πολύ εύκολο ό,τι χτίζατε έναν ολόκληρο χειμώνα να γκρεμιστεί μέσα σε 10 μέρες. Είναι καλό να χαλαρώνουμε όλοι στις διακοπές, αλλά οι υπερβολές δεν βοηθούν. Θα πρέπει να θυμάστε πάντα πως ακόμη και στις διακοπές το «μέτρο» είναι απαραίτητο για την αποφυγή πολλών προβλημάτων.

Διατροφικές συνήθειες, που αλλάζουν εντελώς, είναι πολύ δύσκολο να επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα. Απόλυτη ελευθερία και καθόλου εποπτεία ειδικά σε χώρους που το παιδί δεν γνωρίζει, εμπεριέχει πολλούς κινδύνους και καλό θα είναι, αφού το παιδί σας θα έρθει σε επαφή με τη θάλασσα, να έχει αποκτήσει μια σχετική εκπαίδευση, είτε από εσάς είτε από κάποιον πιο ειδικό. Ομαλά και με τρόπο που δεν θα δημιουργήσει στο παιδί άγχος και φόβο για το νερό. Ακόμη και τότε όμως, είναι καλό να έχετε τον νου σας μέχρι να είστε σίγουροι ότι, επειτα από μερικά χρόνια, ξέρει να κολυμπά καλά.

Το καλοκαίρι τα παιδιά βελτιώνουν κατά πολύ την κοινωνικότητα τους και την επαφή τους με άλλα παιδιά. Αν έχετε μια σχετική εποπτεία σε όλη αυτή τη διαδικασία, θα καταφέρετε να αποφύγετε πιθανά προβλήματα, που θα φόβιζαν το παιδί σας και, χρόνο με το χρόνο, θα του παραχωρείτε αυτό που εσείς εκτιμάτε βάση τις ηλικίας του αλλά και τις γενικότερης ανάπτυξής του. Χαρείτε, λοιπόν, τις διακοπές και το καλοκαίρι, επενδύοντας ταυτόχρονα και στην εκπαίδευση του παιδιού σας. Αφιερώνοντας χρόνο και ενέργεια, θα σας δέσει περισσότερο μαζί του, αλλά θα το βοηθήσετε και να ανακαλύψει με σωστό τρόπο όλες αυτές τις νέες εμπειρίες.